“BU YIL BUĞDAYDA REKOLTEMİZ İYİ”

“BU YIL BUĞDAYDA REKOLTEMİZ İYİ”

Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ağralı, Beyşehir çiftçisinin bu yıl hububat üretiminde yüzünün güleceğini söyledi.
Ağralı, yaptığı açıklamada, arpa hasatının başladığı Beyşehir bölgesinde ardından buğdayda da hasat döneminin başlayacağını söyledi.
Beyşehir’deki ekili arazileri gezerek sık sık çiftçilerle de bir araya geldiklerini anlatan Ağralı, “Bu yıl hububat ürünlerinde hava şartları nedeniyle bir ay, 20 gün geç, yani geriden gidiyoruz. Bunun da sebebi  de özellikle geride bıraktığımız günlerde gündüzleri çok sıcak, akşamları ise havaların serin olması oldu. Bitkiler de haliyle strese girmiş oldu. Onun için ürünün yetişmesi de biraz geç oldu. Ama bizim temennimiz de ‘geç olsun, güç olmasın’ şeklinde. Çünkü, biz eski verimleri unutmadık ama son üç yıla baktığımızda en bereketli yılın 2022 yılı olacağına inanıyoruz.”diye konuştu.
Hububat ürünlerinde hasatın bu yıl hava şartlarına bağlı olarak geç başlamasının çiftçi açısından  ürününün karşılığını almada gecikme yaşatacağını vurgulayan Ağralı, ancak bu durumun çok fazla bir olumsuzluğa yol açmasını beklemediğini dile getirerek, “Tabii ki her şeyin zamanında olması daha uygundur ama benim kanımca şöyledir; ürünlerin geç olması, çiftçilerin bana göre aleyhine değil, lehinedir. Çünkü buğdaylar şu an için ekili arazileri de gezdik. Zaman zaman fırsat buldukça gittik. Ben bölgemizdeki buğdayların rekoltesini iyi gördüm. Üründe başaklar güzel görünüyor ama önceki yıllara oranla bu yıl boylarda kısalık var. Tabi boyları kısa olması çiftçilerimiz açısından olumsuz. Çünkü, bölgemizde hayvancılık da olduğu için boy tabii ki saman için önemli. Ama ben aşırı bir sıkıntı olacağını tahmin etmiyorum. Tabi burada biçerdöver hasatı yapacak kardeşlerime de seslenmek istiyorum. Biraz vicdanlı, merhametli olsunlar, çünkü bu senede bir defa gelen bir üründür. Diğer yıllardaki gibi yapmasınlar. Yani hasat zamanında biraz özverili, merhametli, vicdanlı hasat yapsınlar. Çünkü çiftçimiz, en azından belirli bir biçim boyu vardır. Arazinin yapısına göre de değişir ama çiftçilerimizin tabi her ne kadar da olsa arazilerini itinayla hazırladıklarına ben eminim. Biçerdövercilerimiz, hasatta hasarı dikkat ve özverisiyle en asgariye yani yüzde 1 ve 2’ler seviyesine indirmelidir. Yoksa bu seviye yüzde 6-7’ye çıkarsa çiftçimiz ve milli ekonomimiz de bundan zarar görür. Bu anlamda, şunu duyurmak da istiyorum, zaman zaman gerek İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz gerekse Jandarma ekiplerimizle bu konuda denetleme yapacağız. Her zaman çiftçimizin yanında olacağız. Çiftçilerimizi mağdur etmeyeceğiz. Biçerdöverci kardeşlerimizden bu konuda biraz duyarlı ve hassas olmalarını istirham ediyoruz.Çiftçimizin inşallah bu sene yüzünün güleceğine ben eminim. ”ifadelerini kullandı.