Selçuk Üniversitesi’nin (SÜ) akademik yıl açılışı

Selçuk Üniversitesi’nin (SÜ) akademik yıl açılışı

Beyşehir’de, itfaiye haftası ve Selçuk Üniversitesi’nin (SÜ) akademik yıl açılışı kapsamında Anamas Konukevi’nde düzenlenen “Afetlerde Bilinçlilik ve Acil Yardım” konulu konferansta konuşan Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Mustafa Şahin, 1975 yılında kurulmuş olan Selçuk Üniversitesi’nin bu yıl 45.kuruluş yılını kutladıklarını söyledi.
1975 yılına kadar Türkiye’de 11 üniversite varken, Selçuk Üniversitesi ile 5 yeni üniversite daha kurulduğunu hatırlatan ve bu sayının o tarihlerde 16’ya çıktığını vurgulayan Rektör Şahin, şu anda da 16 üniversite içerisinde en öne çıkan üniversitenin Selçuk Üniversitesi olduğunun altını çizdi.
Selçuk Üniversitesi’nin halen 23 fakülte, 22 meslek yüksekokulu, 6 yüksekokul, 5 enstitü ve 1 konservatuardan oluşmak üzere yaklaşık 60’ın üzerinde akademik birimleri olan bir üniversite olduğunu da geldiği kürsüde vurgulayan Şahin, “Selçuk Üniversitesi olarak içimizden bugüne kadar 8 üniversite çıktı. Geçen yıl Konya Teknik Üniversitesi de yine içimizden çıktı. O tarihte 97 bin öğrencimiz vardı, oraya 20 bin öğrenci devrettik. Şimdi ise, biz 73-75 binlere düştük ama halen ilk 5’in içinde, en kalabalık üniversitelerden biriyiz. Uluslararası yapılan sıralamalarda da 680.sıra ile bin 400.sıra arasında değişiyoruz. Bu nereden kaynaklanıyor, sıralamayı yapan kuruluşların kullandığı kriterlerden kaynaklanıyor. Bir üniversitenin faydalılığını ve verimliliğini kriter alırsak Selçuk Üniversitesi birinci çıkar, çünkü yetiştirdiğimiz öğrenciler devletine milletine bağlı, sadık öğrenciler olarak yetişiyorlar ve ben ülkemizin yurt dışı temsilcilikleri dahil bir çok yerde Selçuk Üniversitesi mezunu ile karşılaşmaktan gurur duyuyorum, mutlu oluyorum” dedi.
BAYINDIR: “BEN BU DOĞUMUN ŞAHİDİYİM”
Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır’da konuşmasında, yeni akademik öğretim yılının açılışının hayırlı olması dileğinde bulundu. Bayındır, Beyşehir’in üniversiteleşmesindeki tarihçesinden de söz ederken, “Bu okul, bu üniversite doğarken ilçemizde, ben bu doğumun şahidiyim” şeklinde sözlere yer verdi.
Beyşehir Belediye Başkanlığı’na seçildiği 1989 yılında o günün Selçuk Üniversitesi Rektörü olan Halil Cin ve eşinin kendisini ziyaretinde; ‘Hocam, bir yüksekokul da bize açın’ diyerek ilçe adına talebini ilettiğini hatırlatan Başkanımız Bayındır, ‘Dediler ki; illere açıyoruz da, ilçelere açmıyoruz’, Ben de ‘hocam bizim ki ilk olsun’ dedim. Kendisi bu sözüm üzerine; ‘O zaman Gülnar’ı da ekleyeyim, Beyşehir’de Gülnar açayım’ dedi. Ben bu doğumun şahidiyim, yüksekokula yerini veren adamım. Nereyi? Kendi belediyemi, o mütevazi Ziraat Bankası karşısındaki yeri, iki katlı bir bina, öğrenci sayımız 90. 1990-1991 eğitim sezonu, 45’er kişi turizm ve işletme yöneticiliği ile ilgili bir bölüm tabi. Şimdi tabi bölümler çoğaldı, okulumuz büyüdü. Bu gördüğünüz yeri iki kooperatiften rica minnet, istimlak ederek, takas ederek bir kısmını aldık. ‘Aman dedik ya çocuklarımız Beyşehir’in en iyi ufkundan, güneşin en iyi doğduğu yerden güneşin en iyi battığı yere doğru baksınlar. Bu çocuklarımızın vizyonu büyük, uzun olsun’ dedik. Bu yerlere emeği olan, bunun şahidiyim. Hani derler ya, bir söz vardır; ben köye giderim bazen… Bir ebem var benim; ana baba annesi değil, ben doğarken annemin doğumuna yardım eden ebe; ben bugün üniversitenin ebesiyim. Demin sohbet ederken, değerli rektör hocam dedi ki; ‘Ali Akkanat ile ebelerimiz kardeş’ Ben de şahidim buna, akrabalar… Kadere güzelliğine bakınız ki, iki kardeş çocuğu, torunu, biri üniversite yapıyor buraya, birisi de o üniversitenin rektörü oluyor buraya. Onlarla da gurur duyuyorum ve bu yılınız hayırlı olsun diyorum. Bana derler ki sen iyi bir Beyşehir milliyetçisisin; ben iyi bir Beyşehir kara sevdalısıyım demek istiyorum” diye konuştu.
Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cevdet İşbitirici de, düzenlenen konferansta “afetlerde bilinçlilik ve acil yardım” konusunda sunumunu gerçekleştirdi. (Cafer Kaşık)