GÖLDE BALIK AV YASAĞI BAŞLADI

GÖLDE BALIK AV YASAĞI BAŞLADI

Türkiye’nin önemli tatlı su balığı üretim merkezlerinden Beyşehir Gölü’nde üç ay sürecek balık av yasağı başladı.
15 Mart’ta başlayan balık av yasağı 15 Haziran 2023 tarihine kadar sürecek.
Beyşehir Gölü’nden geçimini balıkçılık yaparak sağlayan tatlı su balığı avcıları ise yasağın başlayacak olması nedeniyle açıklara serdiği ağları toplayarak kıyıdaki limanlarına getirdi.
Balıkçıların büyük bölümünün av mesaisine verecekleri ara sebebiyle topladıkları ağları kıyıdaki teknelerinde çuvallayıp diğer av malzemeleri ile birlikte evlerine götürmeleri dikkat çekti.
AV YASAĞI HER YIL AYNI DÖNEMDE UYGULANIYOR
Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Özver ise, Beyşehir Gölü’ndeki su ürünlerinin korunması amacıyla 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanununa ilişkin yönetmeliğin 16.maddesi gereğince 15 Mart-15 Haziran tarihleri arasında gölde avcılığın yasaklandığını belirterek, bununla ilgili aldıkları kararı kamuoyu ile de paylaşmak istediklerini belirtti.
Beyşehir Gölü’nde su ürünleri av yasağının 15 Mart’tan itibaren başlayıp 15 Haziran 2023 tarihine kadar süreceğini vurgulayan Özver, üç aylık yasak dönem boyunca uygulanacak av yasağı döneminde her türlü istihsal vasıtası ile su ürünleri avcılığının yasaklanmış olduğunu anımsatarak, 15 Mart 2023 tarihinden itibaren, (14 Mart gece 00.00’dan sonra) su ürünleri av yasağı süresince göle hiçbir surette balıkçı teknesinin açılamayacağını belirtti.
BALIKÇI TEKNELERİ LİMANLARINDA TOPLU OLARAK KARAYA ÇEKİLECEK
Yasağın başlaması sebebiyle mahallinde bulunan tüm balıkçı teknelerinin kendi liman bölgelerinde toplu olarak karaya çekileceğini aktaran Özver, şunları kaydetti:
“Av yasağı dönemi boyunca ticari balıkçıların göle çıkmalarına ve gölde tekne bulundurmalarına izin verilmeyecektir. Beyşehir Gölü’nü kiralayan Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi, bölgeler, mevsimler, zamanlar, su ürünleri cinsleri, çeşitleri, ağırlık, boy ve av araçları yasaklarına uymayan üyelerine ana sözleşme hükümlerini uygulayacaktır. Yasak süresi içerisinde teknelerde, göl kenarında ve adalarda ağ vs. gibi her türlü istihsal malzemesi bulundurulması yasak olup, bulunduğu takdirde görevlilerce el konularak yasal işlemler yapılacaktır. 
Balık satış yerleri ve fabrikalar yasağın başlamasından itibaren 24 saat içerisinde ellerinde bulunan balık miktarının stok tespiti için İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne bilgi verecektir. Tespiti yapılan su ürünlerinin İlçe Müdürlüğümüzden izin, nakil veya menşei belgesi alınmadan nakli ve satışı yapılmayacaktır.”
BALIK AVI YASAĞINA UYMA ÇAĞRISI
Özver, açıklamasının devamında ise, su ürünlerinin hızla artan nüfus için hem büyük bir besin kaynağı, hem de insanların dengeli beslenmesinde önemli bir gıda olduğunun altını da çizerek, “Balıkçılık dünyada, ülkemizde ve ilçemizde her geçen gün daha da önem kazanan bir iş sahası olmaktadır. Balıkçılığımızın geleceği büyük ölçüde yasaklara uymaktan geçmektedir. Beyşehir Gölünde sürdürülebilir su ürünleri ticaretinin yapılabilmesi ve balık popülasyonunun korunması için alınan tedbirlere uyulması vatandaşlarımızdan rica olunur.”ifadelerine yer verdi. 
OLTA AVCILIĞI DA YASAK
Özver, üç aylık yasak dönemde Beyşehir Gölü’nde ticari avcılık gibi olta avcılığının da yasak kapsamında olduğu hatırlatmasında bulunarak, “Olta avcılığı da yasak süresince yasak olarak devam ediyor. Sadece 1 Mayıs’tan itibaren olta ile sudak avcılığı başlayabilecektir. Bunun haricinde diğer türlerde bu tarihler arasında olta ile de olsa avı yasak kapsamındadır. Üç aylık yasak süresince haftanın 7 günü 24 saat esasına göre denetimlerimiz yine kesintisiz devam edecektir. Bu konuda taviz vermeyeceğiz. Vatandaşlarımızdan duyarlı olup bizlere bu hususlarda yardımcı olmalarını rica ediyoruz.”  diye konuştu.