Kaymakam Özdemir; ‘65 yaş ve üstü insanlarımız kendilerini korusun’

Kaymakam Özdemir; ‘65 yaş ve üstü insanlarımız kendilerini korusun’

Ülke genelinde yaşanan koronovirüs salgını sebebiyle Beyşehir İlçe Kaymakamı Yusuf Özdemir bir açıklama yaptı.
Kaymakam Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada 65 yaş ve üstü vatandaşlarımız ile kronik akciğer hastalığı, astım, KOAH, kalp/damar hastalığı, böbrek, hipertansiyon ve karaciğer hastalığı olmak üzere kronik rahatsızlıkları olan vatandaşlarımızın, 21.03.2020 Cumartesi 24:00 saati itibariyle ikametlerinden dışarı ve sokağa çıkmalarının geçici süreliğine yasaklanmıştır dedi.
Beyşehir Kaymakamı Yusuf Özdemir’in koronovirüs nedeniyle yaptığı yazılı açıklama şöyle:
‘Ülkemizde yaşlılara saygı göstermek, toplumsal geleneklerimiz ve törelerimizden kaynaklanır. Bu Türk toplumunun en belirgin niteliklerinden biridir. Yaşlılara olan saygımızın ve sevgimizin toplum dokumuzu sağlamlaştıracağını, manevi değerlerimizi geliştireceğini, bunun da güçlü toplum olmamızda büyük bir önem arz etmektedir. Unutulmamalıdır ki, yaşlılar tecrübe kaynağıdır. Onların yaşanmış ve kazanılmış deneyimleri, bizleri birçok yanlışı yaşamaktan kurtarmaktadır. 
Bütün Dünyada olduğu gibi, Ülkemizde de koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığının bulaşıcılığını ortadan kaldırmak ve vatandaşlarımızı korumak amacıyla Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu, Bakanlıklar ve diğer kamu kurum ve kuruluşları tedbirler almaya devam etmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de insan hayatı açısından son derece tehlikeli olan koronavirüs (Covid-19) salgınından can kaybı ve vaka sayısı artmaya devam etmektedir. Covid-19 salgınında en temel risk grubu, 65 ve üzeri yaşlardaki vatandaşlarımız ile kronik akciğer hastalığı, astım, KOAH, kalp/damar hastalığı, böbrek, hipertansiyon ve karaciğer hastalığı olanlar üzerinde tehdit oluşturmaktadır. Bu durum 65 yaş ve üstü vatandaşlarımız ile kronik rahatsızlıkları olan vatandaşlarımız, hem kendi hayatlarını hem de toplum sağlığı açısından ve kamu düzeni açısından ciddi risk oluşturmaktadır. 
Bu nedenle, 65 yaş ve üstü vatandaşlarımız ile kronik akciğer hastalığı, astım, KOAH, kalp/damar hastalığı, böbrek, hipertansiyon ve karaciğer hastalığı olmak üzere kronik rahatsızlıkları olan vatandaşlarımızın,21.03.2020 Cumartesi 24:00 saati itibariyle ikametlerinden dışarı ve sokağa çıkmalarının geçici süreliğine yasaklanmıştır. 
Bununla beraber, Devletimizce, 65 yaş ve üstü ile kronik hastalarımıza, kendilerini koruma adına sokağa çıkma yasağı getirilirken, bu dönem içinde yaşlılarımızınve kronik hastalarımızın sorunları ve ihtiyaçları, devlet ve milletçe unutulmadığı, düşünüldükleri, sevilip sayıldıklarını, kendilerine önem verildiği de ortaya konmuştur. Yaşlılara olan sorumluluklarımızı unutulmamış ve sokağa çıkılamadığı dönemde bütün ihtiyaçları ve talepleri evlerine kadar servis edileceği bir sistem kurulmuştur. Bu sayede yaşlılarımızın hatırlarını da sorma fırsatını elde edeceğiz.
Yaşlılarımız ve kronik hastalarımızın ihtiyaçlarını zamanında karşılamak amacıyla Devletimiz birçok tedbir almış ve uygulamaya konmuştur. İlçe düzeyinde Vefa ve Sosyal Destek Grubu ve bu gruba bağlı alt çalışma grupları oluşturulmuştur. İhtiyaç ve taleplerin iletileceği 112  Acil Çağrı Merkezinden Beyşehir’e iletilecek 310 47 66 numara oluşturulmuş, ve bu numaralar aranmak suretiyle ihtiyaç ve talepler alınacak ve bu ihtiyaç ve talepleri ivedilikle yerine getirmek üzere Ajans terminali oluşturulmuştur.  
İhtiyaç ve taleplerini 112 Acil Çağrı Merkezine iletemeyecek durumda olan 65 yaş ve üstü vatandaşlar ile kronik hastalarımızın ihtiyaçlarının karşılanması için mahalle muhtarlarımızın bu kutsal göreve davet ediyoruz. Mahalle muhtarlarımız, bölgelerinde yalnız yaşayanları tespit ederek, sürekli bu vatandaş veya hastalarımızla iletişim içinde bulunması büyük önem arzetmektedir. Yine imam-hatip, müezzin-kayyım ile diğer din görevlilerimiz de başta yalnız yaşayan 65 yaş ve üstü vatandaşlarımız ile kronik hastalarımızı tespit ederek ihtiyaçlarının karşılanmasında veya idarelerimize iletmeleri konusunda hassasiyet göstermeleri hukuki ve vicdani vazifeleridir.  Yine apartman yönetici ve kapıcıların da kimsesiz ve yalnız yaşayan ve iletişime geçemeyecek durumda olan 65 yaş ve üstü vatandaşlarımız ile kronik hastalar konusunda tespitlerini idaremizle paylaşmalarını bekliyoruz. 
Unutulmamalıdır ki, yaşlılarımıza ve kronik hastalarımıza sahip çıkmak, yaşlılarımızın üzerimizdeki emeklerini, haklarını ve olumlu etkilerinin yeniden ve bir daha hatırlanmasını sağlayacaktır. Yaşlıların değerinin ve öneminin toplumca özümlenmesini sağlamanın tam zamanıdır. Saygılarımla..’