Kar ve yağmur için dua ettiler

Kar ve yağmur için dua ettiler

Beyşehir ilçesinde, kış mevsiminin gelmesine rağmen bölgeye düşmeyen yağmur ve kar nedeniyle göl kenarında bir araya gelen balıkçılar, ellerini semaya yağmur ve kar yağışı için kaldırdı, hep birlikte dua etti, kurbanlar kesildi.
Tarihi Taşköprü önündeki balıkçı limanında Beyşehirli balıkçı esnaflarından Hasan Katmerci tarafından organize edilen duaya Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Özver, Beyşehir Birliği, Göl, Çevre ve Doğa Koruma Derneği Başkanı Bekir Sami Tan, oda ve derneklerin başkan ve temsilcileri, balıkçılar ile vatandaşlar katıldı.
Kur’an-ı Kerim okunmasının ardından yapılan duada kar ve yağmur yağması için dua edildi, göl kıyısında ise kurbanlar edildi.
Organizasyonu gerçekleştiren Beyşehirli balıkçı Hasan Katmerci,  yaptıkları dua programına katılan herkese teşekkür ederek, “Allah razı olsun” dedi.
“BEYŞEHİR GÖLÜ OLMAZSA BEYŞEHİR OLMAZ”
Beyşehir’de yıllardır hayvancılık ve balıkçılık yaptıklarını anlatan Katmerci, “Yıllardır bu memlekette işimiz, aşımız, evimiz, barkımız var, burada. Doğduğumuz doyduğumuz yer burası. Yüce Mevlam bu sene yağmurunu bereketini az verdi. Dünya ise dualar üzerine kurulmuş.  Allah’ımızdan biz  bol yağmur, kar istemek için bir araya geldik. Baktık memlekette  durumlar  ortada, otlar ve ekinler kurudu,  hayvanlar aç kalıyor, göl susuz kaldı. Biz yıllarca  ekmek yedik bu Beyşehir gölünden,  bizim Beyşehir’e vefa borcumuz  var. Bunu ödemek için  ne yapmak lazım,  bizi yaradan Allah’a sığınmak  lazım.  Yaradandan istemek lazım, biz de bu niyetle,  eşimizle dostumuzla, amirimizle hep beraber olalım diye içimizden geldi. Allah rızası için göle bir kurban keselim,  adak keselim.  Bu iş sırf Allah rızası için. Bu gölümüzü koruyalım, toprağımızı koruyalım, Beyşehir’imizi koruyalım,çünkü  milli servet, bacasız fabrika.  Bu nimetten  faydalanmak lazım,  bu gölün bitmesini  istemiyoruz.  Beyşehir’in bitmesini istemiyoruz.  Beyşehir gölü olmazsa Beyşehir olmaz, bizim duamız bu göl  için Allah herkesin yardımcısı olsun.Allah devletimize, milletimize zeval vermesin, Allah herkesin işini gücünü rast getirsin.Biz elimizden geldiği kadar karınca kaderince bunu yaptık, Allah utandırmasın, Allah bütün insanların duasını kabul etsin. Her şey Beyşehir için.”diye konuştu.
“BİZDEN SONRAKİ NESİLLER İÇİN BU GÖLÜ KORUMALIYIZ”
Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır ise, şehrin tüm balıkçılarıyla dua etmek için göl kenarında bir araya geldiklerini anlatarak, “Bugün hocamızın  duasıyla  şehrimizin  balıkçılarıyla  birlikte  Hasan Katmerci kardeşimin  yaptığı organizasyonla  Beyşehir gölüne  yağmur duası,  aslında kar duasına döndü bu iş.  İşin aslı bu, hep söylediğimiz bir şey var,  bu  Beyşehir Gölü dünyanın  en güzel göllerinden  biri,  suyunun  içilebilir niteliği olan  birçok göl değil, çok az göllerden  bir tanesinin kenarındayız. Biz dedelerimizden  bu gölü miras  almışız,  ecdadımızdan  bu güne kalmış,  biz de istiyoruz ki,  bizden sonraki nesillerimize  bu güzel gölü  koruyarak,  kaynaklarını  heder etmeden  toplayarak Beyşehir Gölü’nün kaynaklarının. Devletimin yetkililerine buradan sesleniyorum, bir daha gözden geçirmek zorundayız. Zira Beyşehir Gölü, bir havzanın  içinde gölün  kenarında oluşan  bölgedeki  yerleşim birimlerinin  her  birine  gölet yaparak  Beyşehir gölüne gelen  suları, önüne bent  kurarak  engelleyerek  göl işte gördüğümüz şu kıyı halini  hepimiz gözlüyoruz, izliyoruz. Biz dün bu şu gördüğümüz sekinin ya da şu perenin içinde suya girebiliyor, çoğu şuradan balık tutabiliyor idi. 
“GÖL 1122.40 KOTUNDAN AŞAĞIYA İNDİRİLMEMELİ”
 Bunu da demiyoruz, dediğimiz şu;  şu an Beyşehir Gölü 1122.40  kotundan aşağıya  indirilmemeli, mahkeme kararı ve yasa gereği, Çevre  Bakanlığının da, DSİ yetkililerinin de hepimizin kabullendiği minimum kot. Biz şimdiden şunu duyurmak istiyoruz, yukarıda  Yenişarbademli’nin önüne yapılan gölet bizim Beyşehir gölünü besleyen Kurucuova deresine gelen Pınar gözü mağarasından  şelale biçiminde  gelen suyun  önüne bent kurarak  bir de öyle engellendi.  Geçen sene kar yükümüz güzeldi, evveelki  sene kar yağışlarımız güzeldi. Ama  bu sene 1,5 ay gecikme oldu, kar yağışında. 
“GEÇEN SENE 19 ARALIK’TA KAR YAĞMIŞTI”
Evvelki seneye göre söylüyorum geçen sene 19 Aralıkta  yağmıştı, 60 santime varan karlar vardı. Bu sene maalesef bir bahar havasında günlük güneşlik havada, elbette Allah’ın verdiğine karşı gelme gibi bir  niyetimiz olamaz. İşte  bu maksatla duamızı  ettik hep beraber, Yaradana sığındık. ‘Sularımızı, kaynaklarımızı geliştirecek olan yer altı su seviyelerini yukarıya çıkaracak olan yağışları ver Ya Rabb’ dedik hep beraber. O yüzden bugün burada, hem Beyşehir gölünün bereketini  hem şehrimizin  simgesi olan  dünyanın en der gölünden biri olan Beyşehir gölünü unutmasınlar diye bir etkinlik düzenledi balıkçı kardeşlerim. Onların bu duasına katıldık. B Dualarımızın kabulünü niyaz ediyoruz.”dedi.
“MANEVİ SORUMLULUKLARIMIZDAN BİRİNİ YERİNE GETİRDİK”
Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Özver de, balıkçı esnafının sayesinde Beyşehir Gölü’ne karşı olan manevi sorumluluklardan birisini yerine getirdiklerini belirterek, “Tabi resmi kurumlar olarak  bizlerin, belediyelerin,  denetimle ilgili kurumların  gölümüze maddi sorumlulukları var. Maddi sorumluluklarından kastım; suyumuzun korunması,  su seviyesinin korunması, gölümüzdeki  balık florasının korunması  gibi sorumluluklarımız var. Maddi  ve manevi sorumluluklarımız var. Bugün de balıkçı esnafımızın sayesinde manevi sorumluluklarımızdan bir tanesini yerine getirdik, bu vesileyle tüm balıçı esnafımıza bereketli kazançlar hayırlı işler diliyorum.”ifadelerine yer verdi. 
“YAĞAN YAĞMURA, KARA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR”
Beyşehir Birliği, Göl, Çevre ve Doğa Koruma Derneği Başkanı Bekir Sami Tan da, Beyşehir Gölü’nün yaşanan kuraklık nedeniyle kuruduğuna dikkati çekerek, “Yağan kara, yağmura ihtiyacımız var. Allah’ım çok versin inşallah. Herkesin duasını Allah kabul etsin. İnşallah balıkçılarımızın balıkları fazla olsun, karımız, yağmurumuz fazla olsun.  Cenabı Allah bolluk bereket versin inşallah.”diye konuştu.