YOKUŞ: “BEŞTE 1’İ YOK OLDU”

YOKUŞ: “BEŞTE 1’İ YOK OLDU”

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, iklim krizi nedeniyle birçok gölün kuruduğunu ancak buna rağmen iktidarın önlem almadığını savundu.
 Kuraklık tehlikesi yaşayan göllere Beyşehir Gölü’nü örnek gösteren Yokuş,  “Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü son yirmi yılda 112 kilometrekare küçülmüştür, ortalama su derinliği 26 metreden 5,5 metreye düşmüştür yani Beyşehir Gölü’nün beşte 1’i yok olmuştur” dedi.
İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, dünya üzerinde giderek artan iklim krizi ve beraberinde gelen olumsuzlukları meclis gündemine taşıdı.
“KONYA’DA OBRUK SAYISI 2 BİN 600”
Son dönemde özellikle Orta Anadolu’da sayıları artan obrukların kuraklık göstergesi olduğunu kaydeden Yokuş, şunları söyledi:
“Bilindiği gibi, dünya üzerinde giderek artan iklim krizinin olumsuz etkileri ülkemizde de artarak devam etmektedir. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün Türkiye raporuna göre, Orta Anadolu’da yer altı sularının çekilmesiyle ve toprağın çökmesiyle oluşan obruklar uzun dönem kuraklıklarının emarelerinden biri olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle memleketim olan Konya’da Karapınar bölgemizde geçen yıl sonu itibarıyla obruk sayısı 500’ü aşmıştır, Konya genelinde ise farklı yerlerde oluşan irili ufaklı obruk sayısı 2.600’ü bulmuştur. Oluşan bu obruklar bölgede hem tarımda hem de yerleşim alanlarında tehlike arz etmektedir. Obruklar yaygın olarak Konya’da görülmekle beraber, Sivas, Batman, Çankırı, Eskişehir, Diyarbakır, Manisa ve Afyon gibi illerimizde de görülmeye başlanmıştır”
“KONYA OVASI’NIN EN BÜYÜK SORUNU SU”
“Yapılan araştırmalara göre Konya havzası, Büyük Menderes ve Kızılırmak havzaları kuraklık sinyali veriyor” diyen Yokuş,  konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu havzalardaki yüzey sularının 2030 yılında yüzde 20’si, 2050 yılında yüzde 35’i ve 2100 yılında yüzde 50’si kaybolacaktır. Buna karşılık sıcaklığın artmasıyla bitkilerde buharlaşma yoluyla meydana gelen su kaybı 2030 yılında yüzde 10 ve 2050 yılında yüzde 54 oranında azalacaktır, sulama suyu ihtiyacı da buna paralel olarak maalesef eksilecektir. Göllerimiz kuruyor, yer altı su kaynaklarımız azalıyor; ülkemizi yönetenler maalesef bu hususlarda hiçbir tedbir almıyor.
 Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü son yirmi yılda 112 kilometrekare küçülmüştür, ortalama su derinliği 26 metreden 5,5 metreye düşmüştür yani Beyşehir Gölü’nün beşte 1’i yok olmuştur. Burada defalarca ifade ettim, Beyşehir Gölü’müz kuruyor, kirleniyor diye ancak sesimizi kimseye duyuramadık. Diğer taraftan, Göller Bölgesi’ndeki pek çok göl kurumuştur. Akşehir ve Meke Gölü kuruyan göllerimizin başındadır. Konya Ovası’nın en büyük sorununun su olduğunu defalarca bu kürsüden dile getirdim. Bize Kanal İstanbul değil ‘Kanal Konya’ ‘Kanal KOP’ projesi gerekir diye ısrarla söyledim, dış havzalardan Konya bölgemize su taşınması gerektiğini ifade ettim”