“Yerel basın can çekişiyor”

“Yerel basın can çekişiyor”

Her geçen gün daha da çok artan ekonomik şartlar ve yeni getirilen uygulamaların altında ezilen, yayın hayatını sürdürmeye çalışan yerel basın can çekişiyor.
Bozkır Postası Genel Yayın Yönetmeni Yunus Yılmaz, yerel basının ve özellikle ilçe gazetelerinin sorunlarını gündemde tutmaya devam ediyor. 
Yılmaz, her yıl bir önceki yıldan daha az resmi ilan yayınlayan ilçe gazetelerinin kadro zorunluluğunun bir kişiye düşürülmesinin gerektiğini belirterek,  Basın İlan Kurumu’nun resmi ilanlardan aldığı oranında  %5’e düşürülmesini istedi.
Yerel basının her geçen gün daha da çok artan ekonomik şartlar altında yayın hayatını sürdürmeye çalıştığı belirten Yılmaz, özelleştirmeler sonucu resmi ilan yayınlarının yarı yarıya azaldığını belirterek, bazı resmi kurumların da ilan vermemek için mal ve hizmet alımı gibi işlerde ihaleye gitmeden böl, parçala ile iş yaptıklarını dolayısıyla hem rekabet koşullarının ortadan kalktığını hem de gazetelerin ilan payının azaldığını bu sorunun da bir an önce çözülme kavuşturulması gerektiğinin altını çizdi.
Zaten zor durumda olan yerel basının özellikle ilçelerde yayın yapan gazetelerin kaderine terk edildiğini, getirilen yeni yaptırımlar ile sanki ilçe gazetelerinin kapanmasını ve her şeyin il merkezindeki gazetelere ya da tekelleşen yaygın basına kalmasını istercesine düzenlemeler yapıldığını iddia eden Yılmaz, ‘İlçe gazetelerine yönelik yeni, acil düzenlemelere ihtiyaç var. Bu düzenlemelerinde en başında zorunlu tutulan üç kadro acilen bir muhabir kadrosuna dönüştürülmesi gelmektedir.
Son 15-20 yıldır, yapılan mevzuat değişiklikleriyle getirilen zorluklar yerel basını özellikle ilçe gazetelerini bitirme noktasına getirmiştir. Basın İlan Kurumu yönetimi tarafından getirilen bu zorluklara seyirci kalan iktidar, derhal bu önerilerimize kulak verip, ele almalıdır. Bu iktidarı iktidar yapan yerel basındır. Geçmişte yaygın basın mevcut iktidarı yerden yere vururken, yerel basın ve ilçe gazeteleri, bu iktidarı savunup gündemde tutuyordu.  Ama bu gün geldiğimiz noktada, “kendim ettim, kendim buldum’ noktasına getirildik. İlgili ve yetkili makamlar sorunlarımıza kör ve sağırlar. 
Başta Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanı ve Basın İlan Kurumu yönetimi sesimizi artık duysun. Getirilen yeni uygulamalar ve yaptırımlar ile yerel basın ekonomik olarak can çekişiyor. Bizi bu duruma getirenler utansın, yazıklar olsun.” dedi. 
Halkın sesi, gözü, kulağı durumundaki yerel basının demokrasinin vazgeçilmez en önemli unsurlarından biri olduğunun da altını çizen Yılmaz, var olan sorunların üzerine bir de koronavirüs salgınının eklendiğini belirterek, zor şartlar altında yayın hayatını sürdürmeye çalışan yerel basına özellikle ilçe gazetelerine yönelik özel ekonomik destek paketi çıkartılıp, yerel basını kurtarmaya yönelik dişe dokunur bir çalışmanın yapılmasını beklediklerini de ifade etti.