Recep Konuk: ‘Göksu’yu Konya’ya İndirmeliyiz’

Recep Konuk: ‘Göksu’yu Konya’ya İndirmeliyiz’

Kuruyan göller, çoraklaşan topraklarla ilgili olarak, bundan tam yirmibeş yıl önce tehlikeyi gören Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, suyun insanlık için, Konya için, çiftçi için ne kadar hayati olduğunu bildirmiş ve her ortamda dile getirmişti. Başkan Konuk’un yapmış olduğu bu tarihi konuşma bugün bir kez daha suyun önemini gündeme taşıdı.
Başkan Recep Konuk’un suyun ve tarımın önemine ilişkin yapmış olduğu tarihi konuşma şöyle: ‘Damlama sulama ile birlikte Konya’daki su probleminin vahşi sulamanın ciddi anlamda önüne geçeceğimizi biliyorum. Ciddi anlamda katkı sağlayacağız. Ama bu yeterli değildir. Bu yeterli olmayacaktır. Konya Ovası çölolmaya devam ediyor, Konya Ovası kuruyor, Konya toprakları ağlıyor. Konya toprakları yarın açıkta kalacak. Bugün yetiştirdiğimiz ağaca bulduğumuz suyu bile bulamayacağız. Eğer sizler bugün bizim bölgemizden fışkıran, boşu boşuna Akdeniz’e güldür güldür akan Göksu’yu Konya çanağına indiremezsek, buraya getiremezsek bizim ağıdımız, bizim figanımız inanın sadece sizi değil bu ülkeyi bütün insanlığı rahatsız edecek.
Bunun çözüm yolunu söylüyorum ben. Ey hükümet bu sizin işinizdir, gelin yapın demiyorum. Ey hükümet bu hepimizin işidir, çiftçinin de işidir, sivil toplum örgütünün de işidir, sizin de işinizdir. Gelin Göksu’yu mutlaka olmazsa olmazımız olan, Konya’nın olmazsa olmazı olan ovaya indirilmesini sağlayalım. Göksu’yu indiremezsek, Altınekin’deki, Cihanbeyli’deki hemşerim bu işte biraz da sizin meseleniz. Karaman’ın meselesi Çumra’nın meselesi gibi bakıyordunuz. Ama öyle olmadığını hep beraber anladık. Göksu gelmezse yeraltı suları da kuruyacak yeraltı suyunu da kaybedeceğiz. Yer altı suyunu kaybetmiş bir Anadolu’nun bundan sonra kıymetli olur mu? Esnafı olur mu? Çiftçisi olur mu? Sanayisi olur mu? Hepsi domino taşı gibi yıkılır. Bugün burada sizinle bunun kararını verelim. Göksu’yu kim ovaya indiriyorsa adı Ahmet olur, Mehmet olur, Yusuf olur, Ali olur, Veli olur, partisi A olur, B olur, C olur, Z olur. Kim olursa olsun Konya’ya Göksu’yu indirenlerin çiftçi yanında olacaktır.
Göksu’yu Konya’ya indiremezseniz, Konya ovasına indiremezseniz, buna Ereğlisi de, Beyşehir’i de, Akşehir’i de, Iğdır’ı da, tümü dahildir. Çünkü tümünün suyu kuruyor, kuruyacak ve hepimiz birbiri ardına yıkılacağız.’  diyen Genel Başkan Recep Konuk, suyun insanlık için, Konya için, çiftçi için ne kadar hayati olduğunu bildirmiş, bundan tam yirmi beş yıl önce tehlikeyi gören ve her ortamda dile getiren Başkan Recep Konuk’un ders niteliğindeki bu konuşması dikkate alınıp, ilgili ve yetkililerce mutlaka hayata geçirilmeli.