Leylekler Tepesi’nde Eko Turizm Projesi

Leylekler Tepesi’nde Eko Turizm Projesi

Beyşehir’e bağlı Adaköy Mahallesi’nde bulunan 42 leylek yuvasının bulunduğu Leylekler Tepesi ve çevresi hazırlanan bir proje kapsamında koruma altına alınarak eko turizme kazandırılacak.
Beyşehir Belediyesi Kültür ve Yaşam Merkezi’nde düzenlenen toplantıda “Beyşehir Adaköy-Yeşildağ Çevre Koruma ve Ekoturizm Projesi” ele alındı.
Doğal Denge Derneği Proje Koordinatörü Sezer Göktan, toplantıda yaptığı sunumunda projeyle ilgili olarak proje paydaşı kurumların yetkililerine bugüne kadar yürütülen çalışmalar ve bundan sonra yapılacak faaliyetlere ilişkin de bilgiler verdi. 
Doğal Denge Derneği tarafından Birleşmiş Milletler’in (GEF) Küçük İvmeler Programı kapsamında yürütülen proje çerçevesinde Beyşehir’e bağlı Adaköy ve Yeşildağ mahalleleri sınırları içerisinde yer alan leyleklerin mekanlarının çevresinin korunması ve eko turizmin geliştirilmesini hedeflediklerini anlatan Sezer, “Projemizin ikinci etabı olan Adaköy Leylekler Tepesi’ndeki leyleklerin korunması için gerekli tedbirlerin alınması, leylek yuvalarının, popülasyonlarının ve üreme durumlarının envanterinin çıkartılması, halkalama yapılması, bölgedeki leylek ölümlerinin azaltılması ve üreme başarılarının artırılması için gerekli tedbirlerin alınması, proje çıktıları olarak üretilen bölgedeki leyleklerin popülasyonları, mortalite, üreme durumları vb. verileri, bu bölgede ileride devam etmesi gereken koruma programlarına ve ulusal leylek koruma faaliyetlerine referans bilgi sunulması, bölgede eko turizm altyapısının geliştirilmesi ve toplumsal farkındalığın artırılması, yerel halkın eko turizm faaliyetlerine yönlendirilmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanması, yöreye özgü gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesi, leylek vadisi ve leylekler tepesi ile bölgenin eko turizm açısından tanıtımının yapılmasını hedeflemekteyiz” dedi.
Doğal Denge Derneği Başkanı Ali Özer de, konuşmasında, 2019 yılında yaptıkları çalışmalarda Türkiye’nin en büyük leylek kolonilerinden birisinin yer aldığı  Adaköy’deki leylekler tepesinde 42 yuva tesbit ettiklerini, bu yuvalardaki üreme başarı ortalamasının yüzde 2,85 olarak saptadıklarını belirterek, “MEDAŞ yetkililerimiz ile irtibata geçilerek bölgenin üzerinden geçen enerji nakil hatlarının izole edilmesi suretiyle leyleklerin elektrik tellerine çarparak ölüm riskleri azaltıldı. Beyşehir Belediyesi’nin desteğiyle bu bölgedeki leyleklerin tanıtımı için ana yollar üzerine leylek totemleri yerleştirildi. Yine leylek tanıma rehberi hazırlandı. Adaköy Leylekler Tepesi’nde kurulumu yapılacak iki kamera ile yuvalardaki leyleklerin daha yakından canlı yayından izlenebilmesi için başlatılan çalışmalar ise devam etmektedir. Ayrıca, yine leylekler tepesini ziyarete gelen kuş ve doğaseverlerin gözlem yapabilmesi için derneğimiz uzmanı tarafından çizimleri yapılan gözlem kulesinin de yapılması için Beyşehir Belediyesi desteğiyle çalışmalar yürütülmektedir.”dedi.
Özer, proje paydaşları olan Beyşehir Kaymakamlığı, Beyşehir Belediyesi, Tarım ve Orman Bakanlığı 8.Bölge Müdürlüğü, Beyşehir Milli Parklar Şefliği, İlçe Mili Eğitim, Tarım ve Orman, Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlükleri, Halk Eğitim Merkezi, Adaköy ve Yeşildağ muhtarlıkları, Beyşehir MEDAŞ Başmühendisliği, Türk Telekom Beyşehir Grup Başkanlığı, Beyşehir Birliği, Göl, Çevre ve Doğa Koruma Derneği ile Beyşehir Kültür ve Turizm Derneği gibi kurum ve kuruluşlara da destek ve katkılarından dolayı teşekkür ederken toplantıya katılan temsilcilerine leyleklerin mekanlarını yansıtan  görselin yer aldığı bir plaket takdim etti. (Cafer Kaşık)