İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş: ‘30 YILDA YÜZDE 20 KÜÇÜLDÜ

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş: ‘30 YILDA YÜZDE 20 KÜÇÜLDÜ

Beyşehir ilçesinde, basın mensuplarıyla bir araya gelen İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Beyşehir Gölü, son 30 yılda yüzde 20 küçüldü. Bir göl nasıl küçülür, takdir edersiniz ki, suyu azaldıkça çekilir ve kıyılarında büyük boşluklar doğar. Küçülme böyledir ve maalesef 30 yılda 5’te biri küçülmüştür.”dedi.
Düzenlediği basın toplantısında Beyşehir Gölü’ne ve yaşadığı sorunlara değinen Yokuş, Beyşehir Gölü’nün daha pek çok sorunu olduğuna vurgu yaptı.
Beyşehir Gölü’ndeki kirliliğe dikkati çeken Yokuş, Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü ve içme suyu havzası olmasına rağmen Beyşehir Gölü’ne çevresindeki tüm ırmaklardan, derelerden kanalizasyon sularının arıtmasız bir şekilde akıtıldığını dile getirdi.
“İKTİDARIN VERMİŞ OLDUĞU TAAHHÜTLER YERİNE GELMEDİ”
Beyşehir Gölü’nün etrafındaki yoğun kamışlanma sorununa da dikkati çeken Yokuş, “Beyşehir Gölümüzün kamışla etrafı, yakın bir çevresi kamış artıklarıyla yoğunlaşıyor. Gölle ilgili siyasi iktidarın vermiş olduğu taahhütlerin hemen hemen hiçbiri yerine gelmiş değil.”ifadelerine yer verdi.
Beyşehir Gölü’nde yapılması planlanan temizlik çalışmalarına ilişkin vaad ve sözlere dikkati çeken Yokuş, bunların yerine getirilmediği eleştirisini yönelterek, şöyle devam etti:
“Gölle ilgili siyasi iktidarın vermiş olduğu taahhütlerin hemen hemen hiç biri yerine gelmiş değil. 
Hatırlayın, iki yıl önce Çevre Bakanı buraya ödenek ayırdığını, hatta mecliste ben kendisine sordum da… Bana ‘15 milyon lira ödenek ayırdık, bunu bu bütçeye koyduk ve gölü temizleyeceğiz’ demişlerdi. Hatta sayın Bakan mahalli seçimlerde Beyşehir’e geldiğinde de gölün temizliği noktasında söz vermiş fakat uzun süre mahalli seçimler geçtikten sonra sözü yerine getirilmemiştir. 
Ben ‘verdiğiniz sözü niye yerine getirmediniz’ diye mecliste sorduğumda da bana işte 15 milyon lira ayırdıklarını yeni bütçemizde 2020’den itibaren başlayacağını ifade etmişti. 
Biz bekledik ki Beyşehir Gölü için bir ihale açılsın, temizlik için buraya firmalar gelsin ve burayı adam akıllı temizleyebilelim.
“AĞ ATIKLARININ TOPLANMASINDAN BAŞKA TEMİZLİK SÖZKONUSU DEĞİL”
Fakat gördük ki Konya Belediyesi üstünden, Konya Belediyesine gönderilen ne kadar gönderildi bilinmiyor. 
Bir para gönderildiği ve Konya Belediyesi’nin de sadece göldeki balıkçılardan kaynaklı ağ artıklarını topladığı, onun dışında göle herhangi bir temizlik yapılmadığı bir gerçek.
Ve halen 15 milyon liranın nereye harcandığını, harcandı mı, harcanmadı mı, ne oldu, göl neden temizlenmedi, bu soruların cevabı hala yok, Beyşehir’imiz, Konyamızın her bölgesinde olduğu gibi sahipsiz; şöyle sahipsiz, iktidar sahipleri Konya’yı, Beyşehir’i bütün ilçelerimizi ihmal ediyor yıllardır ihmal ediyor.”
“BEYŞEHİRLİ GÖLÜN DURUMUNDAN DOLAYI ENDİŞELİ”
Bu manada Beyşehir Gölümüzün geçtiğimiz yıl daha önceki yıl kot seviyesinden daha fazla su alındığından, Çarşamba kanalıyla gönderilmesi, gölümüzün gittikçe sığlaşmasına, daha çok ot bitmesine, otların yoğunlaşmasına sebep olmuştur.
Gölümüzün bu haliyle Beyşehir’imize vereceği bir şey yok ve Beyşehirli gölden dolayı endişeli. 
Bizim bu hususta yaptığımız çalışmalar, yaptığımız uyarılar da maalesef iktidar tarafından ciddiye alınmıyor. 
Biz şunu söylüyoruz; Beyşehir Gölü’nün kesinlikle kot altına indirilmemesi lazım. 
İnşallah bizi duyarlar, gölümüzün bu sıkıntılı sürecinden kurtulması sağlanır. Çünkü burada göl kuruduğu zaman Allah muhafaza Beyşehir diye bir şey kalmaz, Beyşehir’in bir anlamı kalmaz. 
Onun için Beyşehirli’nin gölüne sahip çıkması lazım diye düşünüyorum” dedi.