Başkan Bayındır; ‘Balık yemeyi değil, balık tutmayı öğretiyoruz’

Başkan Bayındır; ‘Balık yemeyi değil, balık tutmayı öğretiyoruz’

Beyşehir Belediyesi, kurduğu tekstil atölyesinde tekstil sektörüne kalifiye eleman takviyesi yapıyor.
Eski belediye binasının üçüncü katında KOP SOGEP kapsamında KOP Bölge Kalkınma İdaresi’nin finansman desteği ile kurulan tekstil atölyesinde vatandaşlara kurs verilerek sektöre daha kalifiyeli eleman hazırlanıyor. Beyşehir kadın, genç, engelli gelişim projesi, kadınları gençleri, engelli vatandaşları ve erkekleri kapsıyor. Kadınlar ve erkekler bölümünden oluşan sınıflarda eğitmenler tarafından önce makinelerin özellikleri ve tanıtımı ardından da düz dikiş, overlok, recme, delik açma daha sonra da ütü eğitimi veriliyor. Daha önce kursta sadece kadınlara yönelik eğitimler verilirken şu anda genç erkeklere de eğitim verilmeye başlandı.
Burada açıklamalarda bulunan Başkan Bayındır, 57 makinenin bulunduğu tekstil atölyesinde oluşturmayı planladıkları yeni bant sistemiyle üretim yaparken bölgede üretim yapan tekstil firmalarına kalifiye eleman yetiştirmeyi de hedeflediklerini söyledi.
Atölyede mevcut kurulu sistem yerine bant sistemi kullanacaklarını bu yönde çalışmalara başladıklarını dile getiren Başkan Bayındır, şu bilgileri aktardı.
Bayındır, “57 makinenin bulunduğu tekstil atölyesinde 4 farklı sınıfta eğitim görüldüğünü belirterek; “KOP SOGEP kapsamında KOP Bölge Kalkınma İdaresi’nin finansman desteği ile atölyemize makinalarımızı aldık. 25’er kişilik 4 farklı sınıfta burada tekstil üzerine eğitim veriliyor. 4 adet usta öğreticisi, 1 adet ustabaşı ve belediyemizden bir adet personel burada bulunarak eğitimleri kontrollü bir şekilde veriyorlar. 56 günlük ve 15 günlük 2 farklı kurs bulunmakta. Kursumuz gençler ve bayanlara yönelik bir kurs. Elinde mesleği olmayan gençlerimiz ve ev hanımlığı yapan hanım kardeşlerimizin kursa ilgisi oldukça yüksek.  Burada ilk etapta kursa gelen kursiyerlere usta öğreticilerimiz tarafından makinalar tanıtılıyor ve dikiş ile ilgili eğitimler veriliyor. Bu eğitimler; recme, düz dikiş ve overlok olmak üzere 3 bölümden oluşuyor.”
“BİZ BALIK YEMEYİ DEĞİL, BALIK TUTMAYI ÖĞRETİYORUZ”
Başkan Bayındır Mayıs ayına kadar sürecek olan kurslardan sertifika alan kursiyerleri Beyşehir ve bölgede hizmet veren tekstil fabrikalarında yönlendirileceğinin altını çizerek şöyle devam etti.
Başkan Bayındır eğitimde kullanılan malzemelerin çevrede bulunan fabrikalardan gönderildiğini belirterek; “Biz burada kimseye balık yemeyi öğretmiyoruz, balık tutmayı öğretiyoruz. Bu konuda da sağ olsun tekstil fabrikaları gerekli malzeme yardımını yapıyorlar. Buraya gelen hiçbir kumaş boşa gitmiyor. Burada kursiyer arkadaşlarımız şu anda tşört dikebiliyor. İlerleyen zamanlarda daha farklı ürünler de üretilecek. Sertifika alan kursiyerleri Beyşehir ve bölgede hizmet veren tekstil fabrikalarında yönlendirerek ilçemizin istihdamına katkı sağlayacağız. Üreten ve gelişen ülkemizde bizde Beyşehir olarak üreteceğiz ve gelişeceğiz” dedi.
EV HANIMLARINA İŞ KAPISI
Ev hanımı Emine Yılmaz ise Bayanlar için erkekler için fark etmiyor güzel bir aktivite ve ekstradan düşündüğümüzde bir iş kapısı olduğunu söyledi.
Yılmaz yaptığı açıklamada, “Beyşehir şartlarını düşündüğümüzde sanayi kolu yeni yeni gelişmeye başladı özellikle tekstil bölümü kendini göstermeye başladığı için buda bizim için bir ekmek kapısı oldu diyebilirim sabah 08.30 da iş başı yapıyoruz 12.50 de çıkışlarımız oluyor. İlk başladığımız zamanı düşündüğümüzde makinaların nasıl çalıştığını yada nasıl devam edeceğimizi anlattı. Hocalarımız daha sonra bant sistemi kurdu. Şuan başladığımız iş sırasında, tişört ilk başta yaka sonrasında kol diyerek devam ediyor. Ve bu şekilde bitiriyoruz. İlk geldiğimizde kimse kimseyi tanımıyordu. Hatta ilk gün bir sessizlik hâkimdi, daha sonrasında herkes kaynaştı ve sosyalleşmede bu şekilde olmuş oldu. Çıkışlarda da herkes artık birbirleriyle görüşmeye başladı diyebilirim. Belediyeye ve bu iş imkânını bize sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Devamının olmasını temenni ediyorum.”
“ÖNCE EŞİ İŞ SAHİBİ OLDU, ŞİMDİ SIRA KENDİSİNDE”
Kursiyer Timur Başpınar, kursun açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek; “Bu tür meslek edindirici kurslar bizim gibi elinde mesleği olmayan için özelliklede ev hanımlığı yapan kadınlar tam yerinde bir uygulama olduğu belirtildi.
Başpınar açıklamasında, “Mesleği olmayan insanlar için çok güzel bir uygulama, herkes bir yere girmenin şeyinde çalışmak için güzel bir uygulama şimdi bugün birinci günümüz eğitim kapsamında makineleri tanıyoruz ondan sonra kullanmayı öğreniyoruz. Hocalarımız sayesinde tanıtım olarak öyle ilk günü geçiriyoruz. Ondan sonrası herhalde dikiş ve eğitim olarak devam edeceğiz. Benim eşim bir önceki dönemde mezun olup bir iş yerine girdi şuanda artık bizde bir iş sahibi olmak için çabalıyoruz böyle bir hizmet sunduğu için teşekkür ederiz. İşsizlerin ve meslek sahibi olmayan insanların meslek sahibi olmasını sağlıyorlar bir getiri olarak halka dönüyor” dedi. (Cafer Kaşık)