ÖNCELİĞİMİZ KANAL KONYA PROJESİ

ÖNCELİĞİMİZ KANAL KONYA PROJESİ

İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Konya’nın sorunları Meclis’e taşımaya devam ediyor. Yokuş, Konya’nın göç veren şehir hala gelmesinden, çiftçilerine, bir türlü tamamlanamayan yol projelerine ve ilçe sorunlara kadar pek çok sorunu genel kurul gündeminde dile getirdi. 
Konya’nın yıllık 3 milyar metreküpten daha fazla suya ihtiyacı vardır.Konya’yı susuzluktan kurtarmak için Kanal İstanbul’u bırakıp, Kanal Konya Projesi yapılmalıdır.Dicle-Fırat’tan yılda 8-10 milyar metreküp su getirmelidir. Her yıl tabandan çekilen 3 milyar metreküp yerine kullanılmalı ve ihtiyacımız olan 3 milyarın daha fazlasıyla da Konya Ovası’nın susuzluğunu çözelim.Bu proje ile sadece Konya Ovası değil, KOP projesi içinde kalan 8 vilayette ihya olacaktır. Kanal İstanbul’a harcanması planlanan paranın dörtte 1 fiyatına yapılması mümkün olan bir projeyi hayata geçirmeliyiz. Yeter ki rant değil, halk densin.
KONYA NÜFUSU GÖÇ VERİYOR
“Konya sürekli kan kaybederek, göç veriyor. Türkiye’nin nüfusu AK PARTİ iktidarı döneminde yüzde 27 artmıştır.  Konya’nın ise sadece yüzde 19 artmış durumdadır.Konya’ya benzer illere baktığımızda;  Kayseri yüzde 31, Eskişehir yüzde 30, Bursa metropol kent yüzde 34 artmış durumdadır. Konya niye göç veriyor? Konya milletvekillerimiz, Konya’nın neden Türkiye ortalamasından 8 puan geriye kaldığını, bu metropol kentin sürekli göç verdiğini araştırmalıdır.“Yatırım yaptık, uçurduk” demekle bir yere varılmıyor. Ne yazık ki, Konya’mızın nüfusu da hızla azalıyor.  
KONYA ÇİFTÇİLERİMİZ İCRALIK OLDU
“Konya’da özellikle elektrik parasını ödeyemeyen 4 binin üzerinde çiftçimiz icralık olmuş durumdadır. Konya bazında bu kadar çiftçimiz sadece kuyulardan su çekmek için kullandığı elektrik borcundan dolayı icralık olduysa, bu çok önemli bir sorundur. Tarıma ve çiftçiye yönelik gerçekleri ifade ettiğimizde, “Çiftçiyi ihmal ettiniz.” dediğimiz zaman, icralardan bahsettiğimiz zaman şöyle bir savunma oluyor: “Biz, çiftçimize hak ettiğini verdik.” 
Şayet çiftçimize hak ettiği değer, kanun gereği verilmesi gereken hibe ve destekler verilmiş olsaydı bugün tarımın ve çiftçinin geldiği bu olumsuz konulara değinmezdik. Çiftçilerimize verilmeyen haklar yüzünden, köylerimiz artık boşalmış, çiftçimiz üretemez hale gelmiş ve sonuçta toprağa küsen çiftçi göç ederek şehirlerde amele olmaya başlamıştır. Eğer Türkiye’nin kalkınmasını istiyorsak, tarımı ihmal etmemeliyiz. Çiftçilerimize ve hayvancılıkla uğraşanlara ciddi mana da destek sağlamalı ve sahipsiz bırakmamalıyız.”
KONYA BORSASI ÇİFTÇİYİ SOYUYOR
    “Konya- borsa çiftçiyi mağdur ediyor ama kimsenin haberi yok. Hamaliye parası adında getirdiklerinden yüzde 4 alıyorlar.  Hamal kalmadı ama bu para hala alınıyor. Çiftçiye karşı yapılan bu soygun ne yazık ki devam ediyor. Borsada işlem gören çiftçinin malları maalesef tüccarlar tarafından da taban fiyatın altında alınarak pazarlıkla çiftçiler perişan ediliyor ama kimsenin haberi yok.”
ILGIN’DAKİ PANCAR ÜRETİCİLERİMİZ CEZALANDIRILIYOR
“Ilgın Fabrikasına şu anda mal veren 7 ilçemizin çiftçileri maalesef perişan durumdalar. Çünkü taahhüt ettikleri ürünü alamadılar. Pancar üreticilerimiz: “ Biz pazarlık ettik fabrikayla ama Rabb’imizle pazarlık etmedik ki, o bize vermedi. İklim şartları kötüydü, vermedi ve biz mağduruz.” Diyor. PANKOBİRLİK’in Konya Şeker Fabrikası, Çumra Şeker Fabrikası çiftçiyi cezalandırmaz ama iktidarımızın satamadığı, elinde kalan Ilgın Şeker Fabrikası üreticilerimizi cezalandırır.”
KONYA ÇEVRE YOLU VE GEMBOS YOLU HALA TAMAMLANMADI
    “Konya’yı Beyşehir üzerinden Antalya’ya bağlayacak olan Gembos yolu bitmedi. Yunak-Akşehir yolu bölünmüş bir şekilde duruyor. Yoğun kazaların yaşandığı Seydişehir-Bozkır yolu duruyor. Konya çevre yolunun 2’nci etabı yeni bitirilmiş, 3’üncü etabın projesi de yeni yapılmış, daha ne zaman biteceği belli değildir.”
DUVARLARI YIKILAN LİSEYE MÜDAHALE EDİLMİYOR
“Çeltik ilçemizde bulunan bir Anadolu lisesinin, duvarları yıkık ve bunun gibi onlarca okul mevcuttur. 16/8/2018’de, Millî Eğitim İl Müdürlüğüne konuya ilişkin yazı yazılmış. Ancak ne yazık ki bir buçuk yıldır Çeltik ilçemizin Anadolu lisesinin okul bahçesini bile yapmamıştır. 
BEYŞEHİR GÖLÜ 7 YIL SONRA TEMİZLENECEK
Konya’nın Beyşehir Gölü için yedi yıl önce o dönemin Başbakanı Sayın Erdoğan tarafından temizlenme sözü verilmişti. Beyşehir Gölü verilen sözden yedi yıl sonra, inşallah bu sene temizlenecek.   (Cafer Kaşık)