Konuk; “Okullarımız yeni eğitim dönemine hazırlanıyor”

Konuk; “Okullarımız yeni eğitim dönemine hazırlanıyor”

Beyşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü, Beyşehir’deki okulların 12 Eylül’de başlayacak olan yeni eğitim öğretim yılına hızlı bir şekilde hazırlandığını söyledi. 
Konuk, ilçe genelinde yürütülen yeni eğitim öğretim dönemi hazırlıklarıyla ilgili olarak bilgilendirme toplantısında Beyşehir’de görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü toplantı salonundaki buluşmada, 2022-2023 eğitim öğretim yılı hazırlıklarının tüm hızıyla sürdüğünü dile getiren Konuk, 12 Eylül tarihiyle tüm okulların tamamen açılmış olacağını hatırlatarak, “Biz de kurum olarak okullarımızın eğitim öğretime hazırlanmasıyla ilgili çalışmalarımızı hızlı bir şekilde tamamlıyoruz.”dedi.
Beyşehir’deki bazı okullarda yürütülen bakım onarım çalışmalarına da değinen Konuk, bu faaliyetlerde sona doğru yaklaştıklarını da anlattı. 
Beyşehir’deki okullarda devam eden ya da tamamlanan öğrenci kayıtlarıyla ilgili de bilgiler veren Konuk,  şu ayrıntılara yer verdi:
“Öğrenci kayıtlarımız bitmek üzere.  İlkokullarda öğrenciler kaydoldu, okullara otomatik sisteme düştü zaten adrese dayalı. Ortaokullarda yine adrese dayalı bir şekilde kayıtlarımız da yapıldı.  Liselerde LGS’ye giren öğrenciler bu sınav sonucuna göre yerleşti.  İki defa nakil hakkı verildi,  bunlarla ilgili nakiller de tamamlandı.  Yine başka okula gitmek ve nakil yapmak isteyen öğrencilerimizle ilgili 9’ncu sınıf nakilleri de bu hafta itibariyle açılacak ve Ekim ayının son haftasına kadar liselerde mevzuat gereği haftalık nakiller olabilecek.  Okul türleri değiştiği zaman burada nakillerdeki sistemler de farklı olmuş oluyor.  Buna göre velilerin kafasına takılan bir şey olursa, okul değiştirmeyle ilgili vs.ya da okullarla ilgili bilgi almak isterlerse kapımız her zaman açık, bunları her zaman bilgilendirmeye yönlendirmeye biz ve şube müdürü arkadaşlarımız, okul müdürlerimiz,  müdür yardımcılarımız hepimiz de hazırız. Doğru bilgiyi doğru yerden almalarında fayda var, kulaktan dolma bilgilere inanmamak lazım.Çünkü, daha sonra telafisi mümkün olmayan hatalar yapılıyor.”
Konuk, Beyşehir’de yerleşemeyen çok az sayıda öğrenci bulunduğunu da vurgularken, bunların da kontenjandan komisyon kararıyla yerleştirileceğini belirterek, şu bilgileri verdi:
“Tercihlerde öğrencilerimiz adrese dayalı 9’ncu sınıftan itibaren zaten yerleşmiş oldular. Yerleşemeyenler bunlarla ilgili, hiç yerleşemeyen öğrenci çok az sayıda var. Onları da inşallah komisyon kararıyla okullarımıza kontenjanla ve boş olan yerlerimize yerleştirmiş olacağız.  Anadolu liselerinde kontenjanlarımız tamamen doldu,  4 Anadolu lisemiz var dördü de doldu, Fen lisesinde 90 kontenjanımız var o da tamamen doldu. Proje okullarımızda Huğlu ve Üzümlü’deki savunma sanayi lisesinde iki tane 60’şar tane kontenjanımız var; iki okulumuzun kontenjanları da dolu. Yine meslek liselerinde Kubadabad Teknik ve Anadolu Lisesi eski adıyla Ticaret Lisesinde yüzde 70 oranında doluluğumuz var,  kız meslek lisesi Şehit Nazımbey Teknik ve Anadolu Lisesinde yüzde 70 oranında doluluğumuz var. Endüstri meslek diye eski bildiğimiz Beyşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde yine yüzde 60-65 bandında bir doluluğumuz var, burada da kayıtlarımız devam ediyor. Aynı zamanda geçtiğimiz yıl Bakanlığımız olurlarıyla yeni bir projeyle mesleki eğitim merkezleri daha önceden bizim bildiğimiz çıraklık eğitim merkezlerinde burada da önemli kayıtlar var, çok ciddi gelişmeler var, değişmeler var. Bu mesleki eğitim merkezine gelen öğrencilerle ilgili öğrencinin okula gider gitmez sigortası devlet tarafından bakanlığımızca yapılıyor.  Bu çocuklara asgari ücretin üçte biri kadar maaşları veriliyor, 12’nci sınıfa gelen öğrenci aynı zamanda asgari ücretin yarısı kadar maaş alıyor ve bu süreçte tüm bunları bitirdikten sonra liseden mezun olarak lise diplomasını da almış oluyorlar.  Mesleki eğitim merkezlerinde böyle ön plana çıkan bir özellik de var.Mesleki eğitim merkezimizin kayıtları da devam ediyor.  Diğer sağlık meslek lisemiz tamamen dolmuş vaziyette,  102 kontenjanımız var 102’si de dolu.  Yine Üzümlü Çok Programlı Anadolu Lisesinde yüzde 50 civarında,  orada savunma sanayi tamamen dolu,  bu bölgedeki ihtiyacı karşılayalım diye orada Anadolu lisesi de açtık.  Doğaney’de birçok programlı lisemiz var, orada çocuk gelişim ve hasta yaşlılık bakım bölümü var bu okulumuz da o bölgenin öğrencilerini almakta,  Şu anda okul itibariyle kapanmayacak düzeyde eğitim öğretime devam ediyor.  Liselerimizde genel durum bu,  önümüzdeki dönemde inşallah ortaokullarımızdaki çalışmalar devam etmekte,  oradan LGS’ye giren öğrencilerimiz 5nci sınıf itibariyle başlıyor, 6,7 ve 8 inci sınıfın ortalamasına göre merkezi, adrese dayalı yerleştirme yapılıyor.  Sınav puanıyla da öğrenci alan okullara yerleştirme yapıyoruz bir taraftan.  Bunuda değerlendirdiğimiz zaman ilçemizde birçok okulumuz kıyasıya rekabet halinde.  Bakanlık bünyemizdeki devlet ve özel okullarımız eğitim öğretimini en üst seviyede en kaliteli bir şekilde vermeye çalışıyor.  Bu şekilde devam ediyoruz.”
Konuk, yeni eğitim öğretim yılı itibariyle ilçe genelinde ciddi manada bir öğretmen sıkıntısı olmadığının da altını çizerken,  makine alanında teknik öğretmen eksiği dışında bir eğitimci sıkıntısının sözkonusu olmadığını dile getirdi. 
Okullardaki sınıfların öğrenci kapasiteleriyle ilgili de bilgiler veren Konuk, şunları aktardı:
“Öğrenci sayımız sınıflarda genelde 25-30 bandında gezmekte,  bir Ali Rıza Celepoğlu okulunda 30 üzerinde sayımız var, orada da inşallah yatırım programındaki okulumuzun ihalesi çok yakın bir zamanda çıkacak. O okulu yaptığımız zaman oradaki rakam da oldukça düşecek. İkili öğretim yapılıyor, şu anda.  Orayı tekli eğitime düşürmüş olacağız.  Ali Rıza Celeboğlu Ortaokulu bildiğiniz gibi geçen yıl ikili öğretim yapmaya başladık orada da dolayısıyla sınıftaki öğrenci sayılarımız da otomatik olarak 20-25 bandına düşmüş oldu. Şu anda,   orada okul yapıldığı zaman Ali Rıza Celeboğlu ilkokulu ve ortaokulunda ikisi de rahatlamış olacak, tekli eğitime dönüşmüş olacaklar.”