Hüyük’te küçükbaş hayvan yetiştiricilerine destek

Hüyük’te küçükbaş hayvan yetiştiricilerine destek

Hüyük ilçesinde, küçükbaş hayvan yetiştiricilerine yönelik sağlanan desteklemeler sürüyor.
 İlçede, Hüyük Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Konya İli Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciler Birliği ortaklığında Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın  hibe destekleri ile yürütülen ‘KOP ile Kepenek’ten Karavana Projesi” kapsamında hak sahiplerine sağlanan 10’ar adet karavan ve portatif hayvan barınaklarının ardından düzenlenen törenle kepenekleri de teslim edildi. 
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen dağıtım töreninde konuşan KOP Bölge İdaresi Başkan Yardımcısı Murat Karakoyunlu, İdare olarak bölgeyi oluşturan KOP illerinin topyekün kalkınması amacıyla katılımcı, çok sektörlü ve eşgüdümlü projelere büyük önem verdiklerini belirterek, karşılıksız hibe destekleriyle yürütülen projelerde kullanıcı odaklı katılımın da projenin başarısına önemli katkı sağladığını söyledi. Karakoyunlu, bu bilinçle hak sahibi olarak belirlenen hayvan üreticilerinin sözkonusu projeye yüzde 30 destekle katkı sağladığının da altını çizdi.
 Toplam bütçesi 423 bin 600 lira olan projenin 297 bin lirasının KOP İdaresi tarafından karşılandığını vurgulayan Karakoyunlu, bölgenin hayvan varlığını artırmada küçükbaşın önemli bir rol oynadığını ifade ederek, “Proje kapsamında temin edilen karavanlar sayesinde hem yetiştiricilerimizin yaşam şartları iyileştirilecek, hem de portatif ağıllarımız ile üreticilerimizin modern küçükbaş hayvancılığın gereklerini, tekniklerini yerine getirerek daha kazançlı ve ülke ile kendi ekonomilerine de daha faydalı olabileceklerini yerinde  görmeleri sağlanacaktır.”dedi.
Konya Hayvan Sağlığı Şube Müdürü İsa Kaplan da konuşmasında, Türkiye’nin 50 milyon küçükbaş, 19 milyon büyükbaş hayvan varlığıyla Avrupa’da birinci durumda olduğunu belirterek, Konya ilinin ise 974 bin büyükbaş ve 2 milyon 870 bin küçükbaş, 1 milyon 388 bin ton süt  ve 64 bin ton et üretimiyle ülkede birinci sırada geldiğini anımsattı. Kaplan, bu bakımdan haksız üretim noktasındaki eleştirilere katılmadıklarını belirterek, “Ülkemiz 20 yıl önceki kişi başı kilogram et tüketiminden günümüzde 17 kilogram et tüketimine, 13 kilogram beyaz et tüketiminden ise 27 kilogram beyaz et tüketimine geçmiştir. 20 yıllık bir süreçte ve nüfusun bu kadar arttığı bir dönemde hayvansal üretimi bu kadar artırabilmek hiç de kolay değildir. Ülkemiz büyükbaş hayvandaki yıllık süt verimini iki tondan 4 tona çıkarmış ve sayısını da artırmıştır. Bu üretimi artırırken yetiştiricilerimizle beraber aynı zincirde bulunmaktan onur ve gurur duymaktayız.”şeklinde sözlere yer verdi.