‘BUĞDAY ALIM FİYATI ÇİFTÇİMİZ İÇİN YETERLİ DEĞİL’

‘BUĞDAY ALIM FİYATI ÇİFTÇİMİZ İÇİN YETERLİ DEĞİL’

Buğday alım fiyatlarının açıklanmasının ardından kameralar karşısına geçe Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici; ‘Çukurova bölgesinde, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde buğday hasadı, arpa hasadı bitmiş olmasına rağmen taban fiyatları yeni açıklanabildi.’ Diyerek, ‘Çiftçiler Hasat elde ettiler ama ürünün ne kadarlık bir alım fiyatından gideceğini bu süreçte bilemediler.’ Dedi.
Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici şu ifadeleri kullandı…
Bildiğiniz üzere her yıl Mayıs ayında hükümet tarafından buğday ve arpa alım fiyatları açıklanmakta idi. Ama bu sene Haziran ayının 6 sına kadar buğdayın fiyatları açıklanmadı.
Geçen hafta genel başkanımız tarafından buğday alım fiyatlarının bir an önce açıklanması hususunda hükümete yapılan çağrıdan sonra Cumartesi günü hükümet buğday ve arpa alım fiyatını açıkladı.
İktidarın, çiftçiyi umursamayan, çiftçiyi önemsemeyen tavırları her ürünün alım fiyatı açıklanması sezonunda maalesef bir kez daha yaşanıyor. Daha önce pancarda yaşanmıştı, şimdi buğdayda yaşanıyor.
 Çukurova bölgesinde, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde buğday hasadı, arpa hasadı bitmiş olmasına rağmen taban fiyatları yeni açıklanabildi. Çiftçiler hasat elde ettiler ama ürünün ne kadarlık bir alım fiyatından gideceğini bu süreçte bilemediler. 
Nihayetinde geç de olsa cumartesi günü hükümet tarafından buğday ve arpa alım fiyatı açıklandı.
ALIM FİYATI ÇİFTÇİMİZ İÇİN YETERLİ DEĞİL
Peki açıklanan alım fiyatı çiftçilerimiz için yeterli miydi? Maalesef yeterli değildi. Çünkü buğdayda taban fiyat 6 bin 50 lira ton başına, şayet çiftçilerimiz buğdayı Toprak Mahsulleri Ofisi’ne satarlarsa ton başına bin lira da ofis tarafından prim desteği olmak üzere toplamda 7 bin elli lira olarak açıklandı. Peki arpada ise ton başına 5 bin 5 yüz lira fiyat açıklandı. Artı, yine 5 yüz lira. Toprak Mahsulleri Ofisi’ne satılması durumunda prim desteği ile birlikte arpada da ton fiyatı 6 bin lira oldu. 
Peki buğdayda açıklanan primle beraber 7 bin elli lira gerçekçi bir fiyat mı? Çiftçiyi mutlu edecek bir fiyat mı? Maalesef değil. Geçen hafta Genel Başkanımız Ahmet Davutoğlu tarafından hükümete hububat fiyatlarının bir an önce açıklanması için yapılan çağrıda yaptığımız maliyet analizlerine göre en aşağı 8 liradan alım fiyatının açıklanmasını söylemiştik. Yani 8 liranın altında alım fiyatının çiftçimizi zora sokacağını, çiftçimizi topraktan, üretimden uzaklaştıracağını ifade etmiştik. Maalesef bizim ifade ettiğimiz ton başına 8 bin liranın yaklaşık bin lira altında bir fiyat açıklandı. Peki bu açıklanan fiyatlarla çiftçilerimiz nasıl üretim yapacaklar?
BUĞDAYIN TON MALİYETİ YAKLAŞIK 6 BİN, 6 BİN 5 YÜZ LİRALARI BULMAKTA
 8 Mart da, Konya’da Genel Başkanımızın Başkanlığında yaptığımız toplantıda bir kilo buğdayın maliyeti 4,51 TL olarak hesaplanmıştı. Yine Mayıs ayında, Konya şartlarında yaptığımız hesaplamaya göre ise bir kilogram buğdayın maliyeti 5 lira 51 kuruş olarak hesaplanmıştı. Ziraat Odalarının yaptığı hesaplamalara göre şu anda Türkiye çapında ortalama buğdayın ton maliyeti yaklaşık 6 bin, 6 bin 5 yüz liraları bulmakta. Kilogram bazında da yine 6 buçuk liraya denk geliyor. Biliyorsunuz yeni ekim sezonu Eylül, Ekim aylarında başlıyor, Eylül Ekim aylarına kadar bu ekim maliyetinin ton başına 7 - 8 lirayı bulma ihtimali içten bile değil. 
Neden? Çünkü takip ediyorsunuz, çiftçilerimizin tüm girdilerine başta mazot olmak üzere Her gün 1 lira, 1 buçuk lira neredeyse her gün zam geliyor. Sürekli bir fiyat artışı var. 
Neden? Çünkü TL sürekli değer kaybediyor ve sürekli motorine zam geliyor. Sürekli gübreye zam geliyor, sürekli ilaca zam geliyor. Ve çiftçilerin girdi maliyetleri sürekli artıyor. Şu anda Haziran ayındayız. Eylül, Ekim dönemine kadar yaklaşık 3, 4 aylık bir dönem var. Bu 3, 4 aylık dönemde şu anda altı 6, 6 buçuk lirayı bulan bir kilogram buğdayın maliyeti 7 lirayı 7 buçuk liraya varacak, çünkü bir belirsizlik de var. Belki daha yüksek artışlarla da bu maliyetler 8 lirayı bulacaklar. 
Dolayısıyla bugün hasadının bir tonunu 7 liraya Toprak Mahsulleri Ofisi’ne satan çiftçimiz belki yeni ekim döneminde bu maliyetin çok çok üzerinde bir maliyetle ekim yapmak zorunda kalacak. 
TÜRK ÇİFTÇİSİNİN VERİLMEYEN HAKKI, MAALESEF YABANCI ÇİFTÇİLERE İTHALAT YOLUYLA VERİLİYOR. 
Peki zarar eden çiftçimiz ekim yapar mı? Tabii ki de yapmaz. 
Peki çiftçimiz ekim yapmazsa buğday üretilmezse ne olur? Buğday arz açığı olur. Buğday arz açığı ülkemiz için çok ciddi bir tehlike. Geçen sene hükümet buğdayın kilogram fiyatını 2 lira otuz kuruş açıklanmıştı. Fakat kilogramı 7 lira 31 kuruştan buğday ithal ettik. Yani Türk çiftçisinin verilmeyen hakkı maalesef yabancı çiftçilere ithalat yoluyla veriliyor. 
Yetkilileri buradan uyanıyoruz bu fiyatlarla çiftçi ekmezse sonbaharda arz açığı oluşursa, buğday fiyatlarından dolayı gıda fiyatlarına, una ve ekmeğe yansıma olacak ve vatandaşlarımız ekmeği çok yüksek fiyatlardan alma durumuyla karşı karşıya kalacaklar. 
O yüzden bu açıklanan rakamın, 7 lira 50 kuruşun hükümet yetkilileri tarafından tekrar gözden geçirilmesini talep ediyoruz. Ve çiftçimizin gerçekten üretimden kopmayacağı şekilde refah düzeyini arttıracak şekilde kârını maksimize edecek şekilde yaşam şartlarını insan onuruna,  yaraşır bir yaşam seviyesine ulaşacak bir gelir elde etmesini istiyoruz.” Dedi.